lauantai 24. tammikuuta 2015

Plussa missä viivyt?

Moni raskautta toivova nainen odottaa varmasti herkeämättä kahden viivan ilmestymistä perinteiseen raskaustestiin (tai hymynaaman ilmestymistä digitaaliseen). Päivät tuntuvat kuluvan hitaasti, kun miettii milloin olisi hyvä aika tehdä testi. Päässä pyörii myös ajatus kuukautisten alkamisesta. Mitä jos ne eivät ala? Tai mitä jos alkavatkin ja mahdollisuus raskaudesta on jälleen kuukauden myöhempänä. Alkuaskauden oireitakin löytyy, kun oikein hakee. Alavatsaa turvottaa ja välillä tuntee pieniä vihlaisuja, väsyttää ja paleltaa, ehkä rinnatkin ovat arat. Toive raskaudesta on suuri.

Vuosi sitten tammi-helmikuussa lopettaessani e-pillerit, kuukautiset tulivat kolmen kuukauden ajan hyvin säännöllisesti (kp:iä 30). Elimistö oli varmaankin tottunut tähän säännölliseen kiertoon, joka oli e-pillerien avulla saatu. Teininä minulla oli hyvin pitkä ja epäsäännöllinen kierto, useimmiten tulivat kahden kuukauden välein, mikä ei haitannut silloin yhtään. Vasta e-pillerit tekivät kierrosta säännöllisen. En tiedä mitä tapahtui näiden kolmen kuukauden jälkeen, jolloin menkat tulivat säännöllisesti pillerien jälkeen, sillä kiertoni piteni huomattavasti. Kesällä kp:iä oli jo 51-52. Pitempi kierto johtuu tietysti ovulaation ajankohdasta, mutta en tunne ketään, jolla olisi yhtä pitkä kuukautiskierto. Se on pistänyt mietityttämään, voiko noin pitkillä kierroilla tulla edes raskaaksi.

Pitkä kierto on aika helvetillinen raskautta suunniteltaessa. Joutuu odottamaan älyttömän kauan, ennen kuin voi oikeasti todeta, että kuukautiset ovat myöhässä ja yrityskertoja on harvempi vuodessa. Toivoisin hartaasti, että olisin tämän ominaisuuden suhteen normaali, vaikka en puolukkapäivistä pidäkään.

Kun olin alkanut jo tottua yli 50-päiväiseen kiertoon ja sen asettamiin haasteihin raskauden suhteen, tapahtuikin jotain erikoista. Olin laskenut, että kuukautisten pitäisi alkaa suurin piirtein 1.1., mutta edelleenkään mitään ei kuulu. Tein raskaustestin varmuuden vuoksi joulun jälkeen, koska olimme lähdössä matkalle, ja halusin olla asiasta varma, etten pilaa lomaani ajattelemalla, voinko ottaa alkoholia. Kuukautisia ei loman aikana kuulunut, mutta alavatsa oli todella turvoksissa aamuisin. Odotin joka päivä tahraa, mutta mitään merkkejä ei ilmennyt. Välillä tunsin jännää kihelmöintiä alavatsassa, joka tuntui normaalia kovemmalta. 

Päätin tehdä raskaustestin, kun palaamme kahden viikon matkalta, jos kuukautisia ei siihen mennessä ole kuulunut. Kotona tein testin ja negaa näytti. Olin 100% varma, että olisin raskaana, koska kuukautiset ovat olleet viimeksi marraskuun puolivälissä, mutta ei. Harmitti todella paljon nähdä vain yksi viiva testissä. Mies ei ota turhia paineita asiasta, vaan ajattelee pikemminkin, että vauva saa tulla jos on tullakseen, mutta minä haluaisin jo malttamattomana saada plussauutisia.

Nyt tuosta negatiivisesta testistä on jo viikko ja ostin eilisellä shoppailureissullani tuplapakkauksen apteekin raskaustestejä. En vain uskalla tehdä testiä, koska lataan taas suuren määrän toiveita ja ärsyttää nähdä vain yksi viiva. Rahaakin kuluu testeihin paljon, sillä tämä olisi jo kolmas testi tälle kierrolle.

Kuukautiset ovat olleet nyt 2kk poissa. Olisiko syynä stressi tai lomamatka? Kenties antibioottikuuri? Olenko valeraskaana? Mikseivät kuukautiset ala, jos en ole raskaana? Mielessäni pyörii paljon ajatuksia. Rinnat ovat olleet kipeät jo neljättä päivää. Pitäisikö vielä odottaa viikko, jos kuukautiset alkaisivatkin? Mistä johtuvat nämä päivittäiset nippailut ja vihlonnat alavatsassa?

Päätin tehdä testin negatiivisenkin uutisen uhalla.

3 kommenttia:

 1. Pidän teille peukkuja plussan suhteen.
  Kaverillani oli pitkä kiertoväli ja hän kävi gynen kanssa siitä keskustelemassa. Sai jonkun lääkkeen, joka tasasi kierron pituudeen normaaliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Penni :) Tiedätkö auttoiko lääke kaveriasi raskautumaan (vai yrittikö hän lasta?) ja mahdollisesti mikä lääke hänelle määrättiin?

   Poista
 2. Tuli tekstistäsi mieleen, että myös minun kaverillani on pidempi kierto, eli menkat tulevat vain joka toinen kuukausi. Hän päätti kokeilla kerran poikaystävänsä kanssa, että voiko hän tulla raskaaksi ja niinpä hän vain tuli. Toivoa siis on, kunhan vain löydät sen ovulaation :)

  VastaaPoista