lauantai 10. syyskuuta 2016

Raskaustuntemuksia viikolla 11

Aika kuluu kovin nopeasti! Taas on viikko vierähtänyt.

rv 10+0 Heräsin innoissani tähän päivään, koska on aina ihanaa aloittaa uusi raskausviikko! Kännykän sovellus kertoo aina uuden viikon alussa, kuinka vauva on kehittynyt/tulee viikolla kehittymään, mikä on kivaa luettavaa (ainakin viihdekäyttöön, koska en tiedä voiko noihin varmaksi luottaa). Kutina jatkui jonkin verran ja olo oli turvonnu koko päivän. En voinut pitää sormuksia, mikä harmitti. En ole tottunut tällaiseen, joten mietitytti, voinko pitää sormuksiani enää ikinä (minäkö katastrofiajattelija?). Vauva päätti ilmoittaa itsestään vihlaisemalla kunnolla kohdussa. Olin kävelemässä olohuoneesta keittiöön, josta mies katsoi touhuani, kun matkalla kävin melkein lattian kautta vihlaisun vuoksi ja kova nauru päälle. Nojasin hetken seinää ja kerroin nauran miehelle, että vauva vain kaipasi huomiota.

rv 10+1 Väsymys palasi ärsyttävämpänä kuin koskaan. Pesin pyykkiä, mutta siihen kaikki voimani menivätkin, enkä jaksanut edes hakea pyykkejä narulta sisälle. Pitkään jatkunut syömättömyys ja voimattomuus yhdistettynä raskausväsymykseen oli aika tappava yhtälö. Makasin sängynpohjalla, kunnes totesin, että ylös on päästävä. Lähdin käymään Sokoksen Kutsu Kauneuteen päivillä ja ostin jotain piristävää itselleni. Kaveri tuli mukaan, mutta kauaa en jaksanut olla sosiaalinen, kun piti päästä jo takaisin sänkyyn kaatumaan. Kävin samalla reissulla uusimassa passini, koska toiveissa on lähteä häämatkalle, kun raskauden toinen kolmannes alkaa.

rv 10+2 Olin energisempi, koska keksin vihdoin mitä voin syödä välittämättä kipeistä hampaista, nimittäin riisimurot! Riisimurot tuo taivaan lahja. Samalla tulee juotua niiden kanssa maitoa, jota neuvolasta käskettiin lisäämään ruokavalioon. Join ennen maitoa vain tilkan päivässä kahvin seassa, mutta nyt tulee vedeltyä kunnolla Vapaanlehmän maitoa, koska on niin autuasta syödä vatsa täyteen muroja. Nälkäkuoleman pelko väistyi, kun pääsin siihen pisteeseen, että on aivan sama mitä syö, kunhan jotain syö. Pitemmän päälle ei ole hyvä, että ei syö, vaan mieluummin syö sitten vaikka jotain epäterveellisempää, kunhan saa ravintoa. Vinkkinä kaikille, joilla on oikomishoitoon liittyviä kipuja, syökää riisimuroja!

rv 10 + 3 Hammaslääkäriin aamulla ja paikattiin yksi hammas. Sain myös toisen ajan marraskuulle, jolloin paikataan toinen hammas. On hyvä hoitaa hampaat kuntoon, koska tällä hetkellä elämässäni on monta tekijää, jotka hyökkäävät hampaisiini. Minulle mainostettiin myös ilmaista suuhygienistikäyntiä, joka on keskusteluaika. Silloin suuhygienisti kertoo miten raskausaikana olisi hyvä hoitaa hampaita ja miten vauvan suuhygieniasta ja hampaista huolehditaan. Varasin siihenkin ajan marraskuulle ja mennään miehen kanssa yhdessä saamaan ohjeita, koska luonnollisesti haluamme hoitaa lapsen hampaat hyvin. Eikä meillä ole kokemusta asiasta aiemmin, koska tämä on ensimmäinen lapsemme, joten otamme mielellämme kaikki ammattilaisten neuvot vastaan.

Murojen ansiosta olin energinen koko päivän ja sain siivottua sekä maalattua taloa. Suunnittelen myös, että ensi viikolla alamme raivata tavaroita ylimääräisestä huoneesta ja siitä aletaan tekemään lastenhuonetta. Tarvitaan vain vähän uutta maalia pintaan ja joku lapsellisen ällö tapetti. Mies on kertonut kantansa kylläkin tähän jo ja suostuu ainoastaan muumitapettiin (joka käy minulle vallan mainiosti).

Kotidoppleri tuli postissa ja siitä myöhemmin tarkempaa esittelyä, mutta todettakoon, että sain vain istukan sykkeen kuuluviin, vauvan ääni peittyi sen alle, joten ei saatu vielä kuulla hänen sydäntään kotona.

rv 10+4 Nippailuja vatsassa ja kylvyssä mietin, että rinnoista on kyllä tullut isot ja painavat. Rintaliivini ovat tainneet aina olla vähän väljiä, joten rintsikkaostoksille ei ainakaan vielä tarvi lähteä. Totesin peilin edessä, että rinnat näyttävät nyt paremmilta liiveissä, kun ovat kasvaneet. Hormonimyrsky on kova. Tajusin, että televisio-ohjelmat itkettävät minua ja itkin tänään jopa Frozenin Taakse jää-biisiä. Olo on outo!

rv 10+5 Paljon nippailua vatsassa, vähän myös vihloi. Nälkä iskee koko ajan ja aina pitää suunnitella ruokailut hyvin. Tekeeköhän luonto tämän myös siksi, että tulisi syötyä säännöllisemmin ja mietittyä ruokailuja vauva-arkea ajatellen? Aamupäivästä olin erityisen virkeä ja siivosin koko asunnon. Illalla puolestaan iski karmaiseva väsymys.

rv 10+6 Yöllä kamalia painajaisia. Joku sarjamurhaaja Savosta kiusasi minua koko yön. Hah! Olin aivan paniikissa, mutta onneksi väsymys ei näkynyt päivällä, vaikka yö meni valvoskellen. Kokeilin huvikseni taas doppleria. Ei vieläkään vauvan sydänääniä, ja istukan ääni hyvin vaimeana. En tiedä, miksi kiusaan itseäni dopplerilla, koska se aiheuttaa minulle vain stressiä. Mutta olisi niin hienoa kuulla vauvan sydän! Käytiin miehen kanssa saunassa ja se teki kyllä hyvää. Vaatteet tuntuvat puristavan joka puolelta ja aiheuttavan painaumia. Mietityttää missä vaiheessa on aika siirtyä äitiysvaatteisiin. Ärsyttää, että normaalit vaatteet ja etenkin alusvaatteet(!) aiheuttavat kipeitä ja kutisevia painaumia. En näytä omasta mielestäni turvonneelta, mutta kai sitten olen kuitenkin? 

Olen kuumeisesti miettinyt vauvan nukkumisratkaisuja. On hyvin selvää, että meidän neliöstä yksi huone tehdään lastenhuoneeksi, mutta nukkuuko vauva heti siellä vai ensin meidän kanssa makuuhuoneessa? Yksi vaihtoehto olisi ostaa pinnasänky lastenhuoneeseen ja katosta roikkuva kehto meidän sängyn viereen, mutta pelkään, että toinen niistä jäisi turhaksi. Mies ei myöskään ymmärrä, miksi vauvalla pitäisi olla monta nukkumapaikkaa. Vaikea aihe, koska haluaisin kyllä, että vauva tottuisi heti nukkumaan yksin omassa huoneessa, mutta haluaisin myös, että itkun sattuessa yöllä pieni olisi lähellä, eikä tarvisi nousta kävelemään pitkää matkaa vauvan luo. Vahvin vaihtoehto tällä hetkellä taitaa olla pinnasänky keinujaloilla, jotta vauvaa ei aina tarvitsisi sylissä nukuttaa. Olisi se katosta roikkuva kehtokin niin ihana, mutta kovin turha, jos pinnistä voi käyttää myös kehtona. Onneksi on vielä aikaa pähkäillä reilu puoli vuotta ennen kuin tarvitaan yhtään mitään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti